Schwarzkopf Professional
Стилизиране

Прическите за дълга коса може да са ежедневни или бляскави

Искате ли да имате дълга коса? Осем от всеки десет жени спонтанно ще отговорят на този въпрос с „да". Това е разбираемо, защото дългата коса изглежда невероятно женствена и може да бъде оформена по много различни начини. Представяме ви някои от най-красивите интерпретации.

 • Прически за дълга коса
  Правилното подстригване разкрива магическата красота на дългата коса
  © Getty Images

  Някои хора считат за дълга само косата, която е по-дълга от 70 сантиметра (почти 28”). Не се притеснявайте, ние включваме и косата с дължина до раменете (около 40 см или малко по-малко от 16”). За да бъде красиво предимство, дългата коса се нуждае от повече грижи и внимание. От време на време дълга коса също се нуждае от подстригване, за да се поддържа формата й.

  Дългата коса е страхотна, но тънките цъфтящи краища със сигурност не са красиви изобщо. Цъфтящите краища не могат да се избегнат напълно при много дългата коса, но с внимателни грижи те могат да бъдат сведени до минимум. Накъсването на косата е друг враг на дългата коса. Цъфтящите краища и накъсването на косата са резултат от механично напрежение, като например нагряване от сешоара, честото разресване с четка или гребен на мократа коса. Наистина ще харесате дългата си коса, ако я третирате правилно (вж. също глава „Грижа за дългата коса").

 • Тънкостите на грижата за дългата коса:

  • Избягвайте ежедневното ползване на сешоар или разресване без преди това да сте сложили подходящи продукти. Най-добре е първо да оставите косата си да изсъхне на въздух и да използвате горещи ролки само от време на време, когато оформяте косата си за специални случаи.
  • Не събирайте често косата си на стегната конска опашка. Това стресира корените на косата и може да доведе до косопад.
  • Не е нужно да почиствате косата си от стилизиращите продукти като четкате силно с отсечени движения. Вместо това, отстранете следите от продуктите като ползвате мек шампоан. Това е по-лесно и по-щадящо за косата.
  • Стремете се по-често да избирате по-меки средства за стилизиране, като вакса за коса, стилизиращ крем или лак за коса с по-слаба фиксация.
  • Правилното подхранване е в основата на силната и красива коса. Най-добрите подхранващи вещества за косата са витамин С, биотин, силициев диоксид, цинк и фолиева киселина. Трябва да се ядат повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, млечни продукти, пилешко месо и риба или да се приемат заместители на всички основни хранителни вещества.
 • Прически с дълга коса: Най-красивите визии на звездите