Schwarzkopf Professional
Терапия за косата

Речник за косата: Важни факти за косата

Речник за косата: Важни факти за косата
Косата на вашите мечти: Гените ви определят дебелината на косъма.
© Andreas Kuehn

Каква е структурата на косата? Защо някои хора имат пърхут? Колко дълго време може да се оставя растежа на косата? Проверете нашия речник за косата, за да откриете интересна информация за косата и да научите някои приложими дефиниции.

 • Цвят на косата

  Пигментите във фоликулите придават естествения цвят на косата ви. Те се произвеждат във вътрешната страна на специални пигментови клетки, откъдето пигментите се придвижват по тънки каналчета до кератиноцитите, като по този начин продават цялостен цвят на косата. Обикновено, чернокосите имат по-висока концентрация на пигменти в косите си, отколкото русите хора.

 • Кутикулен слой

  Кутикулният слой формира най-външния слой на косъма. Той се състои от единичен слой припокриващи се кератиноцити. Състоянието на този най-външен слой дава индикации за здравословното състояние на косата. В оптималния случай, плоските кератиноцитни обвивки създават меко покритие на кортекса и предпазват въртешността на косъма от разрушаващи го външни фактори. Здравите кутикулни слоеве около косъма формират гладка, свлетоотразяваща структура. Красивият блясък е сигурен индикатор за здрава коса.   

  В контраст с това, кутикулният слой на изтощената коса (поради изрусяване, къдрене и често топло сушене) е не добре организиран и твърд. При тези условия, вещества, рушащи косъма могат лесно да проникнат в кортекса. В резултат на това, цялата коса изглежда чуплива, тънка и изтощена. Интензивното третиране на косъма, както и ползването на балсам, спомага за възстановяването на структурата на кутикулния слой.

 • Цикълът на косата

  Отделните косми преминават през последователност от фази на развитието си. Повечето (около 8 от 10 косъма) се намират във фаза растеж (анагенна фаза). В тази фаза се генерира новият корен на косъма и той започва да расте. Тази фаза трае между две и седем години.  Следва фаза, която трае между две и три седмици – катагенова фаза. По време на тази фаза, репродукцията на клетките във фоликулите спира временно, фоликулите се свиват и косъма пада. Приблизително 1 процент от фоликулите се  намират в тази транзитна фаза – катагенова фаза. По време на фазата на покой (телогенна фаза), фоликулите на косата регенерират, клетките възобновяват деленето и започва формирането на нова коса. Около 10 до 20% от цялата коса е в тази фаза, която трае от два до четири месеца.

 • Пърхут

  Пърхутът се появява, когато скалпът отделя мъртвите кожни клетки преждевременно и в големи количества. Това може да се случи, независимо от това, дали скалпът е сух или мазен. Причините за появата на пърхут биха могли да бъдат различни, като стрес, неправилно хранене, хормонални промени, както и топъл въздух от честото топло сушене или от ползването на по-агресивни шампоани. Лек за това са шампоаните против пърхут с активни съставки като октопирокс и цинк пиритион.

 • Фоликули на косата

  Фоликулът на косъма е тази част от скалпа, за която е прикрепен всеки косъм. Всеки косъм се формира във вътрешността на тези фоликули. Мастните жлези се намират в гормата част на фоликулите. Те снабдяват косата и скалпа със себум.

 • Посивяла коса
  Кератинът придава структура на косата и ноктите
  © Silverstock.

  Посивяла коса

  Посивялата коса не е точно сива, а по скоро е микс от безцветна и пигментирала коса. Този микс изглежда сив на цвят. Косата придобива бял цвят, когато пигментиралите клетки редуцират своя синтез на меланин. При някои хора този процес започва много рано, при други доста по-късно. Генетичните фактори са тези, които определят появата на първите бели коси.

  Растеж


  Косата расте с 0.3 до 0.45 мм на ден или с 1 до 1.2 см на месец. (1 см е равен на 0.4’’.) Практически е невъзможно да се окаже влияние върху растежа на косата отвън. Максималната дължина на косата варира между 40 и 80 см (между 16 и 32’’).

 • Hair Dictionary: Keratin
  Keratin gives structure to hair and nails
  © Jupiterimages

  Кератин

  Основната съставка на косъма (и ноктите) е кератинът, който представлява един много еластичен протеин.

  Продължителност на живота на косата


  Средно, косъмът остава в скалпа в продължение на шест до осем години, преди да падне. Индивудуалната продължителност на живота на косъма зависи от генетични фактори. В случаи на усилен косопад, продължителността на живота на косъма може да намалее до три - четири години.

 • Косопад

  Загубата на 30 до 100 косъма на ден е нещо нормално. Няколко условия могат да доведат до загубата на повече от максимума от 100 косъма на ден. В 95 % от всички случаи при мъжете и жените, това се дължи на генетични фактори. Поради свръх произвеждането на мъжки хормони (андрогени), притокът на кръв към фоликулите на косата е намален и в следствие на това, косъмът вече не е толкова добре закрепен към скалпа.

 • Меланин

  Кожният пигмент меланин също се съдържа и в кератиновите фибри на косъма. Количеството меланин определя колко тъмна или светла е косата. С увеличаване възрастта на хората, произвеждането на меланин намалява и косата променя цвета си в посивяла или бяла. Има два вида меланин, по-големите, по-кафяви и черни еумеланинови пигменти и значително по-малките, червениково-жълти, феомеланинови пигменти. Всички съществуващи цветове на човешката коса се състоят от тези два вида пигменти.

 • Качество на косъма

  Нашият генетичен код решава дали да имаме тънка или дебела коса. Европейците определят дебелина на косъма от 0.04 до 0.06 мм за тънка, коса с диаметър между 0.06 и 0.08 мм за нормална и коса с диаметър на косъма между 0.08 и 0.1 мм като дебела. В сравнение с европейските разбирания за коса, азиатската коса е значително по-дебела. Средният диаметър на азиатската коса е от 0.08 до 0.12 мм. Европейската коса има по-елипсовидна форма, докато азиатската е по-закръглена и еластична (1мм е равен на 0.039’’, т.е. около четири стотни от инча).

 • Скалп

  Кожата на скалпа е същата като останалата кожа и е също толкова чувствителна. За разлика от косата, скалпът може да изгори от слънцето. При студени и топли условия, скалпът може да се изсуши и това от своя страна може да доведе до появата на сърбеж или пърхут. Поради множество различни причини, мастните жлези в скалпа могат да произвеждат големи количества от себум, което би довело до появата на мазен скалп.

 • Себум

  Мастните жлези съществуват навсякъде в кожата, включително и в скалпа. Тези жлези произвеждат маста, която предпазва скалпа и косата от изсушаване. Синтезът на себум може да редуцира ефикастността си от време на време поради генетична предразположеност, стрес или хормонални промени. Това може да доведе до появата на много мазен скалп и мазна коса или много изсушен скалп. Което и да е от тези състояния, би могло да доведе до изключително досадните за скалпа сърбеж, зачервяване или поява на пърхут.

 • Речник на косата: цъвтеж на косъма
  Само ножицата решава проблема с обилния цъвтеж на косъма
  © Nacivet

  Цъфтеж на краищата на косата

  Дългата коса често има цъвтеж в краищата. В повечето случаи, това е предизвикано от механичен стрес като сресване или нарочно движение на косата от раменете. Честото боядисване, изрусяване, къдрене или използване на уреди за стилиране с топлинна обработка може също да доведе до появата на цъвтеж в краищата. Флуидни съставки могат да се използват за създаване на протективна обвивка на краищата, с тънки силиконови нишки за подобрение на вида на косата поне за известно време. В противен случай, оставащото ефективно решение на проблема е подстрижката.

  Здравина на косъма


  Един косъм е способен да издържи тегло от поне 100 грама без да се скъса. Това води до постигане на капацитет от издръжливост от поне десет тона за цялата коса на един скалп.

 • Структура – състав на косъма

  Косъмът се състои от около 80 % кератин (протеин), 10 до 15 % вода и оставащите 5 до 10 % пигменти, минерали и липиди. Кутикулният слой формира външния слой на всеки косъм.  Кутикулният слой обгръща вътрешната част на косъма, наречен кортекс. Кортексът вкючва около 80 % от масата на косъма. Боядисването, изрусяването или къдренето се състои във вътрешната част на кортекса.

 • Обем на косата

  Какъв е средният брой на космите на човек зависи от цвета на косата. Със 150,000 косъма, русите са на първо място. Чернокосите са на второ място с около 110,000 косъма, следвани от брюнетите със 100,000 косъма и червенокосите с 80,000 косъма.