Schwarzkopf Professional
Терапия за косата

Сухата коса: има ли лек?

Има много причини за сухата коса. Може би кожата на главата ви е суха и не произвежда достатъчно количество себум. Може би сте податливи на това поради гените, които имате. Много често обаче, ние сами си причиняваме това, тъй като грижите, които полагаме за косата, и обичайното стилизиране, което използваме, нарушават естествения баланс на косата. Боядисването на косата и екстремното стилизиране могат да окажат неблагоприятно влияние върху кожата на главата и повърхността на косъма и това може да доведе до наличието на суха коса.

 • Третиране на сухата коса
  Когато косата загуби естествения си баланс, обикновено обвиняваме неправилните грижи и обичайното стилизиране.
  © Getty Images

  В повечето случаи сухата коса е чуплива и като слама на допир. Такава коса се сресва трудно и има слаб блясък. Слоят себум предпазва нормалната коса, а липсата на този слой при сухата коса я прави тънка и пореста. Затова деликатният рогов слой под косата е грапав и порест, а не гладък и равномерен. Малките несъвършенства на слоя позволяват извличането на водата от вътрешността на косъма и изсушават косата.

  Използването на правилните продукти за този тип коса най-вероятно ще спре изсушаването на косата. Тези продукти съдържат овлажняващи съставки, като масло от алое вера и масло от ший, които връщат гладкостта на чувствителните и несъвършени зони. В допълнение, липидите свързват влагата в сухата коса, а увеличеното съдържание на силикон улеснява разресването на косата.

 • Десет съвета за третиране на сухата коса

  • Мийте сухата коса, когато скалпа наистина се омазни! Всяко измиване с шампоан премахва защитни липиди от косата. Като правило, измивайте сухата коса рядко и само когато това е необходимо.
  • Използвайте само продукти, които са специално пригодени за вашия тип коса. Правилните продукти съдържат по-малко изсушаващи пенообразуватели и тяхното по-високо съдържание на силикон ще улесни сресването на косата.
  • Третирайте косата си с подходяща подхранваща маска най-малко веднъж седмично. Такова третиране ще осигури на сухата коса много влага и ще запечата повърхността на косъма с балсамиращи масла.
  • Никога не оформяйте прическата си с помощта на топлина без да ползвате продукт за топлинна защита за косата! Изправянето на косата (горещите преси) и горещият въздух от сешоара са неблагоприятни за косата и отнемат от нейната влага. Затова, колкото е възможно по-често трябва да оставяте косата си да изсъхне на въздух. Не забравяйте да проверявате за топлинна настройка, когато купувате нов сешоар. Защитата от прегряване е основна характеристика.
  • Използвайте ръцете си: редовният масаж на кожата на главата подобрява притока на кръв към кожата на главата и стимулира секрецията на себум.
  • Не мийте косата си с прекалено гореща вода, тъй като тя извлича от косата естествените материали. Най-добре е да настроите температурата между хладка и умерено топла вода. Накрая трябва да изплакнете по-дългата част от косата с хладка вода. Това ще я направи гладка и лъскава.
  • Използвайте стилизанти с по-ниска степен на фиксация и такива, специално предназначени за суха коса. По възможност не използвайте стилизанти твърде често, тъй като алкохолът в тях може да изсуши допълнително косата ви.
  • Не забравяйте да проверявате инструментите, с които третирате косата си. Ръбовете на непрофесионално изработените гребени и четки ще увредят роговия слой и допълнително ще нарушат неговата естествената гладка повърхност.
  • Не решете косата си, докато е мокра. Мократа или влажна коса е особено податлива на увреждане. Първо я изсушете и след това разрешете внимателно.
  • И накрая - третирайте много внимателно косата си. Грубото третиране, търкане и ресане може да увреди сухия косъм.