Schwarzkopf Professional
Терапия за косата

Внимателна грижа за чувствителната кожа на главата

чувствителна кожа на главата
Внимателните грижи успокояват чувствителната кожа на главата и лекуват сърбежа.
© Getty Images

Иска ли ви се понякога да излезете от кожата си, особено от кожата на главата си? Отклонява ли вниманието ви силното усещане за стягане, сърбеж, парене в кожата на главата? Ние ще ви кажем защо кожата на главата ви е толкова извън контрол и по-важното, как можете да си възстановите контрола и да създаде някакво равновесие.

 • Кожата на главата при някои хора е малко по-чувствителна, при други това състояние възниква спорадично. Виновник за това може да е климатът, честото или неправилно къдрене или боядисване, или използването на неправилни продукти за коса. Физиологията може също да играе роля. Стресът и напрежението също нарушават равновесието на кожата на тялото и главата.

 • Чувствителната кожа на главата и неработеща защитна бариера

  Също както кожата на тялото и кожата на главата е покрита със защитен слой. Мислете за този слой като за тухлена стена и си представете, че тухлите са роговите клетки. Циментът между тухлите се състои от липиди, т.е. мастни вещества. Външни влияния могат да доведат до отстраняването на част от липидите или в нашето представяне - цимента. В резултат на това, преградата (нашата тухлена стена) вече пропуска. Твърде много влага се изпуска, а пътищата са отворени за навлизане на вредните вещества. Това дразни кожата на главата и тя реагира със сърбеж, парене, зачервяване, образуване на пърхот или стягане.

 • Чувствителна кожа на главата, дължаща се на неправилни грижи

  Миете ли косата си всеки ден и след това използвате ли стилизиращи продукти, съдържащи алкохол, като например гел за коса или пяна? С течение на времето това ще изсуши кожата на главата. Ако трябва да миете косата си всеки ден, използвайте мек шампоан. Оставете стилизиращите продукти, съдържащи алкохол, за известно време и вместо това, стилизирайте косата с балсами без измиване, стилизиращ спрей или вакса.

 • Смяната на климата влошава състоянието на чувствителната кожа на главата

  Сухият топъл въздух през зимата и климатиците през лятото са неблагоприятни за цялата кожа, включително и за кожата на главата. В тези тежки времена за кожата на главата, овлажняващите шампоани, балсамите и продуктите без отмиване са истинска благословия за косата и кожата на главата. В този процес можете да попълните резервите от влага на кожата на главата без да добавяте липиди в големи количества. Липидите (мазнини) могат да утежнят косата, особено фината коса.

 • Чувствителната кожа на главата: вашият дерматолог може да ви се притече на помощ

  Упоритият сърбеж може да е симптом на гъбично заболяване, засягащо кожата на главата. Зачервяването и наличието на големи люспи пърхот са признак за вероятно наличие на гъбично заболяване. Мазната кожа на главата е особено податлива към гъбичен свръхрастеж, защото гъбичките харесват такава околна среда. Ако сте с мазна кожа на главата и имате сърбеж, трябва да се консултирате с дерматолог за тази комбинация от проблеми.

 • Това ще възвърне равновесието на кожата на главата ви:

  • Съвет 1:

   Маслената терапия е чудесна за сухата кожа на главата. Можете да третирате кожата на главата си с маслена терапия, като втриете капки висококачествено леко растително масло (жожоба, бадем или арганово масло) в кожата на главата си и го оставите да престои една нощ. На следващата сутрин втрийте шампоан в сухата коса, преди да разпените с вода и след това изплакнете с хладка вода. Важно е да се придържате към по-горната последователност, защото това е единственият начин за премахване на излишните мазнини от кожата на главата и косата.

  • Съвет 2:

   При наличието на сериозни проблеми с кожата на главата, съставките на шампоаните могат да изсушат косата ви. Ако това е вашият проблем, трябва да разреждате шампоана с вода в пропорция 1:1, преди да го използвате.

  • Съвет 3:

   Остатъчният шампоан или варовик от твърдата чешмяна вода могат да раздразнят кожата на главата. Затова не забравяйте да изплакнете добре косата си от шампоана. Използвайте киселинен лосион след шампоана, ако водата от чешмата е средно или много твърда. Лосионът ще премахне остатъците от варовик. Нашата рецепта за киселинен лосион е проста: сложете една супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет в един литър студена вода и го използвайте за последно изплакване на косата.

  • Съвет 4:

   Внимателното втриване на немазен течен балсам успокоява раздразнената кожа на главата. Не използвайте течности с етерични (основни) масла, които могат да раздразнят кожата на главата.

  • Съвет 5:

   В случай на силен сърбеж на кожата на главата и чувството на силно опъване, трябва да се откажете от инструментите за топлинно стилизиране за известно време. Такива средства за стилизиране са например сешоарите, както и пресите за коса и машите за къдрене или „вафлички”. Топлината, излъчвана от тези средства, ще изсуши кожата на главата още повече.

  • Съвет 6:

   Четките с пластмасови или метални косми могат да раздразнят чувствителната кожа на главата. Меките четки, със сравнително гъста естествена четина, са по-благоприятни за косата и кожата на главата.