Schwarzkopf Professional
Терапия за косата

Мазни корени – помощта е на път

Позната ли ви е следната история? На сутринта напускате дома си с току-що измита коса, с разкошен обем. Още не е обяд, а корените на косата ви вече са мазни, а косата ви е вяла и вече без прическа. Ето нашите съвети как да сложите край на този проблем с омазняването.

 • Мазна кожа на главата – мазни корени
  Когато в кожата на косата се натрупа твърде много себум, цялата коса изглежда безжизнена. За щастие, за този проблем има светкавични решения.
  © Getty Images

  Просто изтупайте мазните корени!

  Скътайте или си носете опаковка бебешка пудра, пудра за тяло или царевична закуска с хлебна сода. Просто нанесете прахообразното вещество в корените на косата си и го втрийте в кожата на главата с пръсти, както бихте направили с обикновен шампоан. След това използвайте четка с естествени косми, за да премахнете всички сивкави остатъци от косата си.

  Третиране на мазните корени с алкохол

  Впръскайте малко лак за коса в корените на косата си (трябва да използвате лак за мазна или фина коса, не за изтощена коса) или втрийте малко пяна за коса в кожата на главата. И пяната за коса, и алкохолът в лака за коса абсорбират излишния себум и съживяват косата отново. Има и друг лесен метод - можете да използвате памучен тампон, напоен в тоник за лице, за да изтриете излишната мазнина от кожата на главата си. Обикновено тоникът за лице също съдържа алкохол. Проверете списъка на съставките върху опаковката, за да сте сигурни, че тоникът наистина съдържа алкохол, с който можете да отстраните излишния себум. 

  Контрол на измиването на себума

  Разбира се, измиването на косата с шампоан е най-правилното решение. За съжаление, тоалетните на работното място не винаги са подходящи за това. В тази ситуация е по-удобно да използвате сух шампоан.  Просто напръскайте с него косата близо до кожата на главата и използвайте кърпа, за да го втриете. Изчеткайте косата си добре, след като сте оставили сухия шампоан да подейства за няколко минути.

  Дръжте косата далеч от зоните с мазна кожа на главата

  Колкото по-близо е косата до кожата на главата, толкова повече мазнини ще абсорбира. Затова леко тупирайте косата близо до корените или бретона си. Това придава обем на косата и я държи далеч от източника на себум (кожна мазнина).

 • Още решения за мазни корени на косата:

  • Бретоните не са от помощ, когато става дума да се скрият мазни корени на косата. Път настрани или среден път са много по-подходящи за тази цел, защото винаги можете да прикриете мазните корени като част от модерната ултралъскава или гладка визия.
  • Косата на кичури има малко по-груба структура и е по-суха. Ако само часове след измиването с шампоан косата ви става прекалено мазна или твърда, няколко кичура са идеално и красиво решение.
  • Не забравяйте да използвате само чисти четки, гребени, ролки и маши за коса. В противен случай, остатъците от балсами, стилизиращи препарати и себум правят косата да изглежда отпусната и твърда малко след измиването й с шампоан. В най-добрия случай трябва да почиствате четките и гребените си веднъж седмично с мек шампоан. След това ги оставете да изсъхнат на въздух. (Сушенето на четките и гребените върху радиатори може да увреди космите.)   Редовно почиствайте машите за къдрене и пресите за изправяне с помощта на памук, напоен в чист алкохол.
  • Ако скалпът ви произвежда твърде много себум, при никакви обстоятелства не трябва да използвате стилизиращи продукти, съдържащи масло, като например вакса, брилянтин или стилизиращ крем. Продуктите за коса на основата на алкохол, като например пяна за коса, лак за коса и гел са много по-подходящи за мазна коса. Както винаги, започнете с възможно най-малко количество от продукта. Винаги можете да добавите още.
  • Използвайте само четки с естествени косми (например четки от четина от дива свиня). Тези косми могат да разпространят себума равномерно из косата.