Schwarzkopf Professional
Терапия за косата

Мазна коса: как да се справим с мазнината (себума)

Независимо дали я считате за заболяване или само за козметичен проблем, мазната коса е досадна и е трудно да се отървете от нея. Правилните експертни съвети предлагат решения.

 • Измивайте често мазната коса
  С правилни и упорити грижи вашата коса скоро ще изглежда съвсем здрава.
  © Getty Images

  Независимо от всички усилия и най-сложните стилизиращи мерки, безформените мазни кичури коса могат да се превърнат в постоянно състояние, което създава чувството на неудовлетвореност сред много жени с мазна коса. Мазната коса изглежда необгрижвана и се смята за недостатък във вида на всеки човек. Всъщност, тя не е нищо повече от резултат от естествен процес. Корените на косата имат мастни жлези, които отделят мастно вещество, наречено себум. В действителност този себум е много полезен за косата. Себумът поддържа косата здрава и гладка и предпазва косата от прекомерно изсушаване и накъсване.

  Излишното производство на себум е причината за наличието на мазна коса. В най-лошия сценарий, себумните жлези запушват корените на косата, което може да доведе до прекомерен косопад и производство на пърхот. Причините за свръхпроизводство на себум са наследственост, нездравословни хранителни навици, лекарства или неправилни грижи за косата. Производството на себум може да варира в зависимост от смяната на сезоните, промените в климата, хормоналните колебания или наличието на по-дълги периоди на стрес.

 • Съвет: Измивайте често мазната коса

  В сериозните случаи на мазна коса може да помогнат съветите на дерматолога. Предписаните лекарства съдържат пълна транс-ретиноева киселина или накратко ATRA (свързано с витамин А вещество), която регулира секрецията на мастните жлези. В повечето случаи обаче, специалните продукти за коса могат да сложат край на прекалено мазната коса. Тези продукти ще възстановят балансираното производство на мазнини от мастните жлези. Водорасли или билки като хвощ, розмарин, подбел, коприва, лайка и салвия регулират производството на себум и успокояват кожата на главата. Медицинските катранени шампоани могат да регулират секрецията на себум. Все пак, обърнете внимание: не използвайте продукти, съдържащи протеини или вещества, попълващи липидите, като масла или силиций! Те само влошават и без това тежката ситуация, като утежняват косата и я правят по- мазна, отколкото е била преди това.

  Освен правилните грижи, постоянството при прилагане на правилните продукти също играе важна роля. Някои хора вярват, че честото измиване с шампоан стимулира производството на себум. Това твърдение ,обаче, в действителност няма никакво основание. Обратното е вярно. Мазната коса трябва да се измива често, т.е. дори всеки ден, ако е необходимо. Всяко третиране с шампоан отстранява почти всичкия себум от мастните жлези. Всяко измиване с шампоан премахва още малко себум (мазнина), при условие че шампоанът се втрива в кожата на главата. Резултатът е ясен: правилните грижи скоро ще сложат край на мазната коса.

 • Какво трябва да правите

  • Използвайте шампоани с полупрозрачен външен вид и избягвайте кремообразни шампоани.
  • От време на време трябва да отстранявате излишните мазнини (себум) от косата и кожата на главата с помощта на пакети терапия с лечебна хума. Можете да закупите лечебна хума от дрогериите и аптеките. Хумата абсорбира и се свързва с големи количества мастни вещества и затова е идеално средство за борба с мазната коса.
  • Измивайте косата си рано през деня. Мастните жлези работят особено силно през нощта.
 • Какво не бива да правите

  • Мазната коса дразни кожата на главата и я прави особено чувствителна. Трябва да  избягвате добавянето на допълнително стрес и да избягвате излагането на косата си на въздействието на гореща вода и често изсушаване със сешоар. Други ненужни дразнения са стегнатите плитки или стягането на главата в шапки.
  • Използвайте само хладка вода. Топлата вода стимулира производството на себум.
  • Не използвайте четка за коса. Четката само ще разпространи себума в цялата коса от корените до краищата. Разресването с гребен на косата ще е достатъчно.
  • Не използвайте лосиони. Мазната коса се нуждае от по-малко балсамиране от сухата коса. Правило номер едно за мазната коса е „По-малкото количество е повече!"