Schwarzkopf Professional
Грижа за косата

Защита за вашата коса срещу топлината: стилизиране без съжаление

Защита срещу топлина
С правилната защита срещу топлина вашата коса ще е предпазена от увреждане.
© Getty Images

Можете да използвате пресата си за коса и машата за къдрене, за да създадете бляскава визия без да увредите косата, при условие че използвате правилните продукти за коса и знаете основните правила на топлинно стилизиране.

 • Косата запазва формата, в която се охлажда. Ето защо пресите за коса могат да превърнат непокорните къдрици в блестящи прави кичури коса, а машата за къдрене може да придаде голям обем на отпуснатата коса. Все пак топлинното стилизиране може да се окаже проблем за вашата коса. Стилизиращите устройства могат да достигнат температури до 220°C (428°F) и да причинят микро-фини увреждания на влажната, незащитена коса.

  Дългосрочните последици са цъфтящи краища, липса на блясък и накъсване. Това може да се избегне чрез прилагане на защитни продукти, преди всяко топлинно стилизиране. Тези продукти улесняват стилизирането и предотвратяват локалното прегряване. Също толкова важен е изборът на стилизиращо устройство. По-новите преси имат специални покрития (например керамични покрития), които осигуряват равномерно и умерено нагряване на косата.

 • Девет съвета за неувреждащо топлинно стилизиране

  • Внимавайте: косата трябва да е суха, преди да използвате топлина, за да промените формата й. Докато косата е мокра, нейната химическа структура се променя. Когато топлината се прилага на мокра коса, тя може трайно да повреди роговия слой и структурата на косъма.
  • Затова, преди всяко стилизиране трябва да използвате стилизиращи продукти, които предпазват косата ви от топлинно увреждане.
  • Можете да избирате между много продукти за топлинна защита. Някои от тях са специално създадени за създаване на права блестяща коса или еластични къдрици, а други гарантират много внимателно стилизиране. Можете да изберете оптималния продукт за вашите нужди. Това улеснява стилизирането и осигурява най-добрата защита за вашата коса.
  • Продуктите за топлинна защита се нанасят по-лесно върху влажна коса. За да осигурите безпроблемна защита на всеки косъм, тези продукти трябва да се прилагат, докато косата е още влажна.
  • Използвайте спрейове от безопасно разстояние. Фина мъгла се получава само от разстояние най-малко 20 до 30 см (около 8 до 12 инча). Тази мъгла ще защити косата без да я слепи или да я направи по-тежка. Направете справка с инструкциите на етикета на продукта, за да разберете какво разстояние трябва да се поддържа.
  • След като сте нанесли продукта за топлинна защита, внимателно срешете косата с гребен с широки зъбци. Това допълнително разпределя защитните продукти.
  • Седмичното прилагане на терапия за суха или стресирана коса предотвратява дълготрайното увреждане на косата.
  • Различните видове увреждания на роговия слой не просто се натрупват. Всяко вредно влияние оставя кожата на главата по-уязвима и ефектът на следващото въздействие е много по-голям. Топлинно стилизираната коса е много по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи и не трябва да се уврежда допълнително чрез използването на метални гребени или метални шноли.
  • Избягвайте стилизиращи устройства, които предполагат допир на косата с метални части. Отделни зони на тези устройства често са твърде горещи. Това може да доведе до локално увреждане на косата. Стилизиращите устройства с керамични повърхности са по-добрата алтернатива.